Szenvedélyesen szeretek enni, főzni és utazni. Egy ideje itt írok ezekről a szenvedélyekről ...

2011. október 7., péntek

Fokhagymás-friss oregánós pizza tészta




Nem, nem hagytam fel a pizza készítéssel, csak sorra nem szerkesztettem meg a bejegyzéseket az elmúlt időben készült pizzákról.

Néhány hetes Spanyolországi tartózkodásom alatt 7 tepsi pizzát sütöttem ebédre vagy vacsorára, valamint hazaérkezésemet követően készült töltött és pizza csiga, valamint a napokban néhány klasszikusnak nevezhető verzió is.

Úgy döntöttem, hogy most nekiugrok az elmaradt pizza receptek bemutatásának, hiszen ez a sok-sok pizza azt jelenti, hogy ez igenis egy változatosan és frissen elkészíthető népszerű, hétköznapi ételféle. Nálunk a pizza rendelés nekem szól:)

Egy újdonsággal kezdem, ezzel a fokhagymás- friss oregánós tésztával. Sokaktól hallom, hogy tesznek egy kis morzsolt oregánót a tésztába is, én eddig ezt elhagytam, hiszen kerül a feltétekre. Most viszont jött egy ötlet, hogy megbolondítom a tésztát egy kis ezzel-azzal. Nagy meglepetésemre, nyár végére az oregánóm is kihajtott, így frissen is belekerült néhány mostanában készült ételembe. A zöldfűszer ugyebár jól is mutat az ételben, így az oregánó bekerült a receptbe.

Említettem, hogy kétféle ízesített olívaolajat rendszeresen tartok itthon. Én magam készítem őket, olyan 2-3 dl-es kiszerelésben. A fokhagymás olívaolajhoz lereszelek 3-4 nagyobb gerezd fokhagymát és felöntöm 2-3 dl olívaolajjal. Most első osztályú, spanyollal. A csípős – chilis – olívaolajhoz pedig néhány szárított piri-pirit teszek, de egy kisebb friss chili egészben, vagy akár darabolva is mehet a szárított paprika helyett. Harmadik nap már tökéletes az olaj.

A sima olívaolaj helyett a tésztába most fokhagymás olívaolajat tettem. Ment bele a fokhagyma reszelt húsából is, rendesen.

4-5 db 30 cm átmérőjű pizzához való tésztát szoktam begyúrni mostanában, ebből nálunk két vacsora is kitelik. Szép vékonyra nyújtható ez a tészta, akik a vékonyat szereti, azoknak 5 nagy pizza is kitelik belőle.

25 dkg kenyérliszt BL 80

35 dkg finomliszt BL 55

2 dkg friss élesztő

4 dl hideg víz

1 evőkanál porcukor

1,5 dkg (körülbelül 2 teáskanál teáskanál) finom tengeri só

7 dkg fokhagymás olívaolaj

Egy csokor friss oregánó levelei összevágva

A vízben elkeverem és feloldom az élesztőt és a porcukrot. Nem futtatom meg, hanem azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, de még nem dagasztom, csak összeállítom a tésztát. Kelesztő tálban 10 percig lefedve hagyom pihenni.
Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.
A tészta egyre ruganyosabb, egyre bársonyosabb lesz, illetve a dagasztások folyamán egyre jobban engedelmeskedik. Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni a munkalaphoz.


Legközelebb 20 percig pihentetem, ugyanúgy dagasztom, mint az előzőekben. Utána 30 percig pihentetem, és könnyedén dagasztom. Utoljára is 30 percet pihen a tészta, ekkor készen áll a formázásra, vagy kiporciózom, fóliába csomagolom és megy pihenni a hűtőbe felhasználásig. 3 napig fel tudom használni a frissen gyúrt pizza tésztát, ha csak simán a hűtőben pihen. Fagyasztani is lehet.





Most 5 részre osztottam a tésztát és cipókat formáztam belőle.

Háromféle töltelékkel készült pizza csiga belőle, és töltött pizza is. Be fogom mutatni őket, szép sorjában.

Korábbi pizza receptjeim itt sorakoznak.

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails